Lubicie tofu?- jak tak średnio a raczej zależy jakie. Kiedyś kupiłam i nawet mi smakowało ale kolejny zakup już nie był taki dobry. Po dłuższym czasie znowu kupiłam i smak całkiem fajny. Tofu połączyłam z kolorowymi koktajlówkami z mojego warzywniaczka, olejem sezamowym i prażonymi pestkami. Olej sezamowy tak mi zasmakował że dodawałabym go do wszystkiego:) Całość doprawiłam przyprawą Kamis i wyszła naprawdę pyszna sałatka.
składniki:
300 g pomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerwone
200 g tofu
1 garść listków rukoli
2 garście słonecznika i pestek dyni
3 łyżki oleju sezamowego
sól ziołowa Kamis
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
Pomidorki umyć i osuszyć, przekroić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do pomidorków. Dodać garść rukoli oraz 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, sałatkę skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać.
Łał! robi wrażenie... zmykam do kuchni by odwiedzić lodówkę;)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka. Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuń