poniedziałek, 25 lipca 2016

Ogórki w zalewie gyros

Co roku przygotowuje wiele przetworów. Mam swoje sprawdzone przepisy, które obowiązkowo robię co roku. Ale czasem sięgam po coś nowego, co do tej pory było mi nie znane. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros. Wiele osób zachwalało więc i ja stworzyłam swoją wersję. Ogórki do tej zalewy można przygotować tak jak lubimy, mogą być obrane lub nie, można pokroić w plastry cieńsze lub grubsze albo pikle.

składniki:

ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
3-4 marchewki
3-4 cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2,5-3 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10 %
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g)

Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię nieobierane. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić. Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam na szatkownicy do kapusty. Wszystkie warzywa dodać do ogórków. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros. Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać. Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 500 ml.

Polecam też:
Ogórki w zalewie keczupowej
Pikle w zalewie musztardowej









12 komentarzy:

  1. takich to ja nie jadłam ...,a mozna je pasteryzowac w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pasteryzuję tradycyjnie ale myślę, że w piekarniku też można tylko nie wiem ile i w jakiej temperaturze.

      Usuń
    2. na termoobieg troche wody na blaszke zeby sloiki byly lekko zanuzone i na 180 stopni na 20-25 minut

      Usuń
  2. jak zrobie dzis to kiedy bede mogła już skosztować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi jeden słoiczek nie złapał i od razu zjedliśmy ale najlepiej aby postało kilka dni wtedy smaki się lepiej przegryzą.

      Usuń
  3. Ja ani nie wekuje , bo mi raz dwa znikna-są MEGA , super łatwy przepis a efekt WOW.Ja dodałam tylko więcej czosnku, dla większej intensywności ;)
    I ze trzeba ok.6 h odczekać , zatem zrobilam warzywka na noc i rano tylko juz przemieszakam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis,ale myslisz ze pasteryzowanie 10-15min nie ebdzie za dlugo? Ogorki nie sa miekkie? Chodzi,zeby byly chrupiace a 15min mysle,ze to ciut za duzo..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ogórki robiłam po raz pierwszy ale akurat nie złapał mi jeden słoik i mogłam sprawdzić, zjedliśmy go od razu i 15 minut wcale nie jest za długo ogórki są nadal pyszne i chrupiące.

      Usuń
  5. Czy wodę po zasoleniu ogórków należy wylać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie wylewamy, do warzyw dodajemy wszystkie pozostałe składniki i one razem z tym sokiem, który puszczą ogórki tworzą zalewę.

      Usuń