Młodą kapustkę duszoną z marchewką robi się bardzo szybko bo młode warzywa nie wymagają długiego gotowania. Taką kapustkę można zajadać samą z pieczywkiem lub ziemniakami jak również może być warzywnym dodatkiem do mięska.
składniki:
1 duża główka młodej kapusty (ok 2 kg)
6 młodych marchewek
pęczek młodej włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki)
mały pęczek koperku
1 l bulionu
1 duża cebula
3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami lub masła
3 łyżki mąki
Kapustę grubo pokroić. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, zagotować. W międzyczasie młodą marchewkę pokroić w plasterki. Włoszczyznę i koperek drobno posiekać. Gdy kapusta się zagotuje przemieszać kilka razy aby zmniejszyła swoją objętość. Następnie dodać pokrojoną marchewkę oraz posiekana zieleninę. Wymieszać i gotować aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić smalec. Cebulę pokroić w pół plastry i zrumienić na rozpuszczonym tłuszczu. Następnie dodać mąkę i wymieszać aby wchłonęła tłuszcz. Gdy warzywka będą już miękkie dodać zasmażkę i wymieszać. Jeszcze chwilę gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz