sobota, 23 lipca 2016

Bardzo chrupiąca surówka

Nie miałam pomysłu na dodatek do obiadu więc zebrałam wszystkie warzywa jakie miałam pod ręką i wyszła mi tak bardzo chrupiąca surówka. Pasuje do obiadu jak również do mięska z grilla.

składniki:

2 małe kalarepki
4 duże ogórki gruntowe
1 duża czerwona papryka
1 mała rzodkiew
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu

sól ziołowa lub czosnkowa do smaku

Rzodkiew, kalarepkę oraz ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Następnie dodać jogurt i majonez i ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą czosnkową lub ziołową.




4 komentarze:

  1. Ogólnie fajnie to brzmi, ale dlaczego tylko jedna mała rzodkiewka a 2 łyżki natki pietruszki? Przecież w takiej ilości pietruszka stłamsi smak pozostałych składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W surówce jest rzodkiew a nie rzodkiewka. Rzodkiew jest duża i ostrzejsza od rzodkiewki.Dla nie surówka była akurat i bardzo smakowało i natka pietruszki nic nie tłamsi ale każdy lubi co innego i można sobie przepis zrobić po swojemu i zrobić bez natki.

      Usuń