składniki:
1 kg rabarbaru
3 l wody
ok 1,5 szklanki cukru
Rabarbar pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka i wsypać cukier. Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania gotować ok 3-4 minutek aby rabarbar oddał swój smak ale aby się nie rozciapciał za bardzo. Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito. Otrzymany kompot jest mocny w smaku wiec należy go rozcieńczyć wodą, dosłodzić do smaku jak potrzeba. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
1 kg rabarbaru
3 l wody
ok 1,5 szklanki cukru
Rabarbar pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka i wsypać cukier. Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania gotować ok 3-4 minutek aby rabarbar oddał swój smak ale aby się nie rozciapciał za bardzo. Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito. Otrzymany kompot jest mocny w smaku wiec należy go rozcieńczyć wodą, dosłodzić do smaku jak potrzeba. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Jak ja dawno nie piłam takiego kompociku
OdpowiedzUsuńto zapraszam mam w lodówce cały garnek na jutro :)
UsuńSmak dzieciństwa, moja Babcia taki robiła.
OdpowiedzUsuń