Roladki z tortilli to szybka w przygotowaniu i smaczna przekąska, która ładnie prezentuje się na talerzu. Roladki można nadziac różnym farszem. U mnie tym razem znany zestaw: wędzony łosoś, serek i koperek oraz trochę rukoli dla koloru. Wędzony łosoś to dla mnie najlepszy składnik do takich przekąsek.
składniki:
3 tortille
500 g zmielonego białego sera, u mnie Wieluń z wiaderka
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
200 g wędzonego łososia
garść rukoli
Do miski przełożyć ser, dodać koperek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeśli ser jest zbyt suchy dodać jogurt aby lepiej było go rozsmarować na tortilli. Wędzonego łososia pokroić na małe kawałeczki. Dodać do sera i ponownie wymieszać. Każdą tortillę równomiernie posmarować serkiem z dodatkiem łososia. Rozłożyć kilka listków rukoli. Ściśle zwinąć w roladkę. Zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 2 godziny. Przed podaniem pokroić ostrym nożem w plastry o grubości ok 1,5 cm. Ułożyć na talerzu i można podawać.
Polecam też inne przekąski z wędzonym łososiem:
Rolada szpinakowa
Jajka faszerowane
Kanapeczki z krakersów
Naleśnikowe roladki
Te roladki smakują nieziemsko :) Ja bardzo często robię też coś podobnego, ale z czerwoną papryką, szynką konserwową oraz serem fetą - niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Melka blogerka