Jajka faszerowane są bardzo smaczne i są piękną ozdobą stołu. Można je nadziać różnymi farszami. Tym razem polecam wersję z wędzonym łososiem.
składniki:
6-7 jajek
100 g wędzonego łososia
ok 4 łyżki jogurtu naturalnego
posiekany koperek
świeżo mielony kolorowy pieprz
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Z połówek wydrążyć żółtko. Wydrążone żółtka przełożyć do rozdrabniacza. Do żółtek dodać wędzonego łososia i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Wszystko rozdrobnić na pastę. Jeśli masa jest jeszcze zbyt sucha dodać kolejne dwie łyżki jogurtu. Następnie dodać też 1 łyżkę posiekanego koperku oraz pieprz do smaku. Masy nie trzeba solić ponieważ łosoś jest słonawy. Jeszcze raz wszystko zmiksować. Gotową pastą napełnić połówki jajek. Ułożyć na talerzu, posypać posiekanym koperkiem i oprószyć pieprzem.
Polecam też:
Jajka faszerowane pastą chrzanową
Jajka z pastą sardynkową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz