Świetna propozycja na mały słodki i bardzo czekoladowy deser. Muffinki są bardzo puszyste i wilgotne, z drobinkami czekolady w środku. Aby były jeszcze bardziej czekoladowe można polać polewą czekoladową. Szybko się robi i szybko znikają.
składniki:
200 g mąki pszennej typ 500
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
100 g masła
2 jajka
1 szklanka śmietany 18%
100 g ulubionej ciemnej czekolady, u mnie deserowa
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać składniki mokre czyli śmietanę, jajka i roztopione masło. Zawartość obu misek wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałki i dodać do masy. Ponownie wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffinki, u mnie foremka silikonowa, którą dodatkowo wyłożyłam papierowymi papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra dół. Po wystudzeniu można dowolnie udekorować. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Pyszne muffinki
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego?
OdpowiedzUsuńTak może być też jogurt.
UsuńA jajka ubić ?
OdpowiedzUsuńNie trzeba ubijać samych jajek tylko wymieszać z innymi mokrymi składnikami.
UsuńWyszly zniewalajace <3 Najlepsze jakie zrobilam ^^ Dzieki
OdpowiedzUsuńMogę zrobić bez kawałków czekolady?
OdpowiedzUsuńOczywiście, mogą byc i bez czekolady. Po prostu będą mniej czekoladowe.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń