piątek, 17 marca 2017

Rolada schabowa ze szpinakiem

Pyszna rolada ze schabu z zielonymi dodatkami-zielonym nadzieniem i zieloną przyprawą. Roladę upiekłam z przeznaczeniem na kanapki ale można także podać ją na ciepło jako danie obiadowe np. z sosikiem i kluseczkami.

składniki:

1,3 kg schabu
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
czubryca zielona
pieprz
gałka muszkatołowa
100 g sera feta
2-3 łyżki oleju
1/2 szklanki wody lub bulionu

Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię. Odparować wodę. Dodać poruszony ser i dokładnie wymierzać, doprawić do smaku pieprzem i gałką. Odstawić do wystudzenia. Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojone mięso dokładnie natrzeć czubrycą. Następnie rozłożyć wystudzony szpinak. Zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Na wierzchu roladę również natrzeć czubrycą. Odstawić na noc do lodówki. Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarować olejem i podlać wodą. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok 75 minut, funkcja termoobieg. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby wierzch się przyrumienił. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz