poniedziałek, 22 lutego 2016

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Do tej rolady zabierałam się już dłuższy czas. Akurat miałam nadwyżkę żółtego sera i w końcu ją zrobiłam. Rolada ta podobnie jak rolada szpinakowa bardzo fajnie się prezentuje na talerzu i świetnie smakuje. Można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno.

składniki:

250 g żółtego sera (użyłam edamskiego)
3 jajka
5 kopiastych łyżek majonezu
400 g piersi z kurczaka
300 g pieczarek
1 cebula
1 mała papryka czerwona
olej do smażenia
sól,pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany
majeranek

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstawić do wystudzenia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startego sera dodać jajka oraz majonez. Dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 15-20 funkcja termoobieg, aż wierzch się przyrumieni. W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Pierś kurczaka pokroić w nieduże cienkie plastry. Lekko rozbić i oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Gdy ciasto serowe się zarumieni wystawić razem z papierem z piekarnika i chwilę przestudzić. Następnie rozłożyć na nim plastry mięsa, pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki. Potem ciasto serowe zwinąć ściśle w roladę i zawinąć ją w ten sam papier na którym się piekło. Roladę razem z papierem zawinąć jeszcze w folię aluminiową. Końcówki zakręci, tak jak cukierka. Zawinięta roladę ponownie ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec kolejne 30 minut, funkcja termoobieg. Podawać na ciepło lub na zimno.





21 komentarzy:

  1. Świetna!
    Ser + pieczarki + kurczak = moje smaki!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa serowa przykleila sie do papieru I nie dalo rady odleic...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dziwne, bo u mnie raczej było pełno tłuszczu i rolada sama odchodziła od papieru,a jaki to był ser i czy to na pewno był ser a nie produkt seropodobny?

      Usuń
    2. Ser cheddar, zwykly tescowy.. Czyli produkt seropodobny. Moze nastepnym razem naoliwic papier do pieczenia? :D

      Usuń
    3. Moze byc powodem to, ze masa byla zbyt grubo polozona?(zbyt mala tacka)

      Usuń
    4. Jedyna przyczyną wydaje mi się być ser, chyba ze może jeszcze majonez? Robiłam roladkę juz kilka razy i nie zdarzyło się aby przywarło do papieru. Wielkość blaszki nie ma tu znaczenia bo masa czy cienko czy grubo położona jest tłusta i nie ma możliwości aby przykleiła sie do papieru tak aby nie można było jej oderwać. Nawet jak piekłam to pierwszym razem to na brzegach masa sie bardziej przyrumieniła ale też sama odstawała od papieru. Prosze spróbować z tym olejem ewentualnie jak by się nie udało to jednak zmienić składniki na prawdziwy ser żółty a majonezu używam Kieleckiego.

      Usuń
  3. To jest jedno z moich ulubionych dań ale osobiście zamiast pieczarek wole szpinak-do tego sos czosnkowy ymmmm pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy mozna zastapic majonez czyms mniej kalorycznym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć. Majonez jest tu razem z jajkami spoiwem i łączy ser w ciasto. Może same jajka ale nie wiem czy dadzą radę i czy ciasto potem nie będzie się łamać.

      Usuń
  5. Wczoraj zrobiłam i wyszło przepyszne. Bardzo syte.
    Nie wiem jak Wam, ale mi wyszło bardzo mokre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mokre czy bardziej tłuste? U mnie raczej było tłuste bo to ciasto po upieczeniu było jakby kto nasmarował olejem. A jak było mokre że kapały bardzo soki to może pieczarki za słabo odparowane.

      Usuń
    2. No źle się wyraziłam bardzo tłuste ;p ale to i tak nie zmienia faktu, że było pyszne :)

      Usuń
  6. Ja również zrobiłam i wyszło pycha :) Zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne na przystawkę bo pięknie się prezentuje na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Goście byli zachwyceni ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zrobiłam roladę z tego przepisu, wyszła obłędna. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. A jeśli ktoś nie ma funkcji termoobieg w piekarniku? I piekarnik jest gazowy? Jest szansa że się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie miałam styczności z takim piekarnikiem więc dokładnie nie wiem ale przecież wiele osób taki ma i normalnie wszystko piecze więc i rolada powinna się udać. Trzeba spróbować i się przekonać.

      Usuń
  9. Muszę kiedyś wypróbować. Wygląda niesamowicie Moniko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. z pieczarkami czy ze szpinakiem, jest pyszne, super przepis! dzięki

    OdpowiedzUsuń
  11. ile wychodzi porcji? Jakiej wielkości? Tyle ile na zdjęciu czy więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała rolada ma mniej więcej taką długość ja blaszka od piekarnika ok 36-38 cm. A porcje to zależy już od nas jak sobie podzielimy. Ja podaje na zimno więc można pokroić w cieńsze plastry ale w wersji na ciepło trzeba kroić raczej większe porcje żeby się rolada nie rozpadła.

      Usuń