składniki:
ok 1 kg kiszonej kapusty
ok 1 kg żeberek
400 ml wody lub bulionu
oregano lub majeranek
słodka i ostra papryka
czosnek granulowany
sól,pieprz
3-4 małe listki laurowe
olej do smażenia
Żeberka podzielić na małe kawałki. Następnie oprószyć dokładnie słodką i ostrą papryką,oregano i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin, u mnie stały całą noc w lodówce. Kapustę kiszoną przepłukać jeden lub dwa razy w zależności jak jest kwaśna. Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej duże aby nam się zmieściły wszystkie składniki i z pokrywką. Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka. Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać wodą. Naczynie przykryć, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie dokładnie przykryć folią aluminiową tak aby nie uciekała para. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 do 2 godzin aż kapustka i mięsko będą miękkie, funkcja termoobieg.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNajlepsze żeberka jakie jadłam😁 A ta kapustka jeszcze lepsza od żeberek😃
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie żeberka smakują wszystkim.
OdpowiedzUsuń