sobota, 6 lutego 2016

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z dżemem

Mocno kokosowe ciasteczka z dodatkiem migdałów a do tego nadziane ulubionym dżemem. Pomył zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego a że akurat po wypiekach z Tłustego Czwartku zostały mi białka to trzeba było je wykorzystać.

składniki:

4 białka
8 łyżek cukru pudru
2 szklanki wiórków kokosowych Kresto
2/3 szklanki tartych migdałów Back Mit
szczypta soli
ulubiony dżem

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać wiórki kokosowe i mielone migdały. Mieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą. Ręce zwilżyć w wodzie. Z masy uformować kulki, lekko spłaszczyć i palcem zrobić wgłębienie ( tak jak byśmy robili kluski śląskie). Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 12-15 minut do zarumienienia, funkcja termoobieg. Ciasteczka wystudzić, przed podaniem do wgłębienia nałożyć ulubiony dżem. Z podanych składników wychodzi ok 12-14 sztuk.




4 komentarze:

  1. Kokos i migdały to bardzo trafne połączenie! Uwielbiam!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy migdały mogę zastąpić czymś innym? Np orzechy słonecznik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślż,że tak tylko tez trzeba je zmielić

      Usuń