wtorek, 9 lutego 2016

Pierożki smażone z ricottą i suszonymi pomidorami

Smażone pierożki to bardzo smaczna i chrupiąca przekąska. Można je zajadać na ciepło i na zimno, same lub z różnymi dipami. Ja zrobiłam do pierożków najprostszy dip keczupowo-majonezowy.



składniki:

ciasto

225 g mąki pszennej
duża szczypta soli
2-3 łyżki oleju
ok 90-100 ml letniej wody

farsz
250 g ricotty
6 suszonych pomidorów z zalewy
1 mała czerwona cebula
sól,pieprz


oraz olej do smażenia

Do mąki dodać sól, olej i wodę. Zagnieść elastyczne ciasto, odstawić. Przygotować farsz. Do miski przełożyć ricottę. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Pomidory osączyć z oleju i również drobniutko pokroić. Pokrojone składniki dodać do ricotty. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem.Ciasto cieniutko rozwałkować. Z ciasta wykrawać szklanką koła o średnicy ok 6 cm. Nakładać odrobinę farszu i zlepiać pierożki. Pierożki należy bardzo dokładnie sklejać aby farsz się nie wydostał ponieważ podczas smażenia może się przypalać. Gotowe pierożki usmażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i można podawać.



1 komentarz: