czwartek, 25 lutego 2016

Kruche ciasteczka ślimaczki

Kruche i proste ciasteczka ślimaczki z jasnego i ciemnego ciasta. Idealne na podwieczorek do herbatki. Szybko się je robi i szybko znikają.

składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
0,5 szklanki cukru pudru
120 g zimnego masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Obie części ciasta ponownie zagnieść aby się połączyły z dodanymi składnikami. Każdą część ciasta rozwałkować mniej więcej na wielkość kartki bloku A4. Na rozwałkowane jasne ciasto położyć rozwałkowane ciemne ciasto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Gdyby ciasto było bardzo miękkie bo rozgrzało się od naszych rąk można je włożyć na trochę do lodówki aby zesztywniało dzięki temu będzie się też lepiej kroić. Następnie roladkę z ciasta pokroić na plastry o grubości 1 cm. Ślimaczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 15 minut aż jasne ciasto się przyrumieni, funkcja góra dół. Z podanych składników wychodzi mi ok 22-23 ślimaczków.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka, a te wyglądają pysznie! :)

    http://naszlakusmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń