sobota, 20 lutego 2016

Karkówka w sosie chrzanowym

Bardzo lubię przyrządzać karkówkę na obiad. Mięsko to jest bardzo smaczne i soczyste. Nadaje się do duszenia, grillowania, smażenia i pieczenia. Tym razem polecam karkówkę w sosie chrzanowym. Mięso pokroiłam w kostkę a na bardziej uroczysty obiad może być też w plastrach. Do tak przyrządzonej karkówki można podać zarówno ziemniaki jaki i różne kasze czy kluski ziemniaczane.




składniki:

700 g karkówki
750 ml gorącej wody
3 listki laurowe
1 mała marchewka
sól, pieprz
3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki śmietany 12 % lub 18 %
2-3 łyżki mąki pszennej

Karkówkę pokroić w większą kostkę. Mięso delikatnie przyrumienić partiami na patelni. Przełożyć do garnka a następnie zalać gorącą wodą. Dodać listki laurowe, chrzan, startą na grubych oczkach marchewkę oraz sól i pieprz do smaku. Przykryć i dusić aż mięsko będzie miękkie. Ilość chrzanu wedle uznania jak lubimy ostre. W międzyczasie wymieszać śmietanę z odrobiną wywaru z karkówki i mąką. Wlać do karkówki i zagęścić sos. Gotową karkówkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza gryczana oraz buraczki i pikle w zalewie musztardowej.

Polecam też:
Żołądki w sosie chrzanowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz