wtorek, 23 grudnia 2014

Seromak

Mój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.

składniki:

masa serowa

700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka)
3 jajka
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisław


masa makowa
1 puszka masy makowej (850g)
50 g rodzynek
2 jajka
4 łyżki kaszy manny


kruche ciasto
1 szklanka mąki
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
100 g masła lub margaryny
szczypta soli


Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wylepić formę (28x25), na dnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac masę serową. Ser zmiksowac z cukrem i jajkami na gładka masę. Dodac budyń waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Nastęnie na masę makową wyłożyć masę serową, ponownie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekrnika nagrzanego na 175 C i piec ok 45 mniut, potem temperaturę zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 30 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu ciasto zostawić na godzinkę w piekarniku. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. 










5 komentarzy:

  1. Ja żeby seromak był bardziej puszysty najpierw dodaje żółtka a później pianę z białek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczemy z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez, serniki i większość ciast piekę na funkcji góra-dół

      Usuń
  3. Przymierzam się do seromaku od czw lecz mamy gazówkę więc pytanie w jakiej temperaturze piec i jak długo???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak działa piekarnik gazowy więc nie podpowiem,prosze piec tak jak inne ciasta. Każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba sobie samemu wypróbować/przetestować temperaturę i czas. Ja piekłam do momentu aż wierzch był dobrze zrumieniony.

      Usuń