środa, 3 grudnia 2014

Rolada z kremem chałwowym

Pyszna biszkoptowa roladka z kremem chałwowym. Słodki krem idealnie komponuje się z konfiturą porzeczkową i nie jest taki słodki.

składniki:

4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
150 g masła
250 g chałwy waniliowej
4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wystudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodówki do schłodzenia.




3 komentarze: