składniki:
4 białka (z jajek średniej wielkości)
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju, użyłam oleju Rapso
0,5 szklanki mleka
kilka kropel aromatu rumowego
220 g bakalii ( rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i mieszanka keksowa)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i olej. Na końcu dodać aromat rumowy. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę keksówkę (30x10) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40 minut, do suchego patyczka, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu można dowolnie udekorować.
Wygląda smacznie! Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńLubię to ciasto za dużą ilość bakalii! :)
OdpowiedzUsuńTaki wypełniony po brzegi bakaliami musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńtak był przepyszny:)
UsuńMam pytanie: czy dodając mleko i olej nadal miksujemy czy mieszamy składniki łyżką?
OdpowiedzUsuńnadal miksuje mikserem, dopiero bakalie aby nie opadły mieszam delikatnie łyżką
UsuńNiestety mój się nie udał. Według mnie za dużo w nim mąki
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu się nie udał, mi zawsze wychodzi. Teraz na te święta też zakręciałam na szybko bo zostały mi białka z mazurków. Upiekłam na ostatnią chwilę a zniknął pierwszy ze stołu jak zawsze.
Usuń