wtorek, 5 maja 2015

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem

Pyszna kolorowa sałatka z dodatkiem nowalijek. Dużo rzodkiewki i ogórka a do tego szczypiorek. Dodałam też drobny makaron, który idealnie wkomponował się do sałatki.

składniki:


250 g drobnego makaronu, u mnie małe kokardki Czaniecki
300 g rzodkiewek
3 średnie długie ogórki
400 g chudej wędliny (szynka lub kiełbasa szynkowa)
duży pęczek szczypiorku
majonez

Makaron ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Ogórki obrać i pokroić w średnią kostkę. Rzodkiewki, moje były podłużne, pokroić w plasterki. Wędlinę róznież pokroić w średnią kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać majonez i ponownie dokładnie wymieszać.





7 komentarzy:

  1. Bardzo fajna sałatka, szybka i bez kombinowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię w innej wersji: 1 pęczek rzodkiewek, ogórek spory, szczypiorek pęczek, 2 jaja ugotowane na twardo, poszarpana na drobno sałata.
    Rzodkiewkę ścieram, ogórek w małą kostkę, szczypior drobno kroję, jajka w kosteczkę małą. Wszystko razem mieszam, solę pieprzę i polewam gęstą śmietaną. Wtedy jest lekka i wiosenna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też ciekawa opcja, gdy są sezonowe warzywa nic tylko kombinowac i sałatki komponować:)

      Usuń
    2. Można też: rzodkiewki,ogórek, szczypiorek, jaja w kostkę do tego ryż, trochę majonezu oraz sól i pieprz do smaku.

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest wspaniała, polecam ! już w zeszłym roku robiłam,teraz powtórka :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń