Pyszne mięsko na obiadek zapiekane w woreczku z dodatkiem pieczarek i cebuli. Do tego gotowane ziemniaczki i sałatka i mamy sycący obiadek. Ziemniaki można też wrzucić do woreczka i upiec razem z karkówką.
składniki:
700 g karkówki
1 duża cebula
300 g małych pieczarek
3 listki laurowe
2 łyżki majeranku
sól,pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Pokrojoną karkówkę i cebulę przełożyć do miski. Dodać majeranek, listki laurowe odrobinę soli i pieprzu i wymieszać aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość miski przełożyć do woreczka do pieczenia. Dodać pieczarki i koncentrat pomidorowy. Woreczek zamknąć i nieco wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1-1,5 godziny, w połowie pieczenia woreczek przekręcić na drugi bok aby mięsko równomiernie się piekło we własnych sokach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz