piątek, 1 maja 2015

Satay na ostro z pęczakiem i cukinią

Pyszne drobiowe szaszłyczki z ostrą nutą. Szaszłyczki podałam ze smażonym pęczakiem z cukinią doprawionym sosem sojowym. Szaszłyczki prygotowałam na patelni grillowej ale można też na zwykłym grillu. 

składniki:

600 g piersi z kurczaka
1 szklanka kaszy pęczak
500 g cukinii, u mnie mrożona
sos sojowy
olej do smażenia

marynata

3 łyżki oleju
3 łyżki sosu czosnkowego chili
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
ostra papryka ilość wedle uznania

Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę. Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki. Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie się przyrumieni. Pęczak ugotować. Cukinię jeśli mamy świeżą to umyć i pokroić w drobna kostkę razem ze skórką. Wrzucić na patelnię i smażyć, aż odparuje wodę i zmięknie. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić sosem sojowym i chwilę jeszcze smażyć. Nałożyć na talerze, na pęczaku i cukinii ułożyć szaszłyczki z kurczaka i podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz