piątek, 22 maja 2015

Tiramisu

Kolejny słodki przepis, którego zawsze się bałam. Kiedyś zrobiłam jedno podejście jednak masa wyszła rzadka i wszystko się rozpłynęło. Postanowiłam znowu spróbować i już wiem w czym popełniłam błąd. Po prostu wszystko zmiksowałam mikserem a tu trzeba wymieszać delikatnie szpatułką i dobrze schłodzić. Tiramisu można przygotować w dużej blaszce w postaci ciasta ale jak ktoś nie lubi takich ciast z którymi trzeba obchodzić się bardzo delikatnie może przygotować je w pucharkach. Wtedy mamy od razu gotowe porcje i nawet jak masa będzie nieco rzadka nie sprawi to problemu bo z pucharka nic nie ucieknie.

składniki:

6 jajek

6 łyżek cukru pudru
500 g serka mascarpone
ok 250 ml zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 400 g)
kakao do posypania
szczypta soli

Jajka wcześniej sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Serek mascarpone wymieszać aby nie był taki sztywny, a następnie szpatułką delikatnie połączyć z ubitymi żółtkami. Gdy składniki się połączą dodać ubite białka. Ponownie delikatnie wymieszać szpatułką aż składniki się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie o wymiarach 25x28. Biszkopty nasączyć w kawie i wyłożyć dno blaszki. Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanej masy i ładnie wyrównać. Ponownie ułożyć warstwę z namoczonych w kawie biszkoptów. Wyłożyć resztę masy i wyrównać. Odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao. 

Biszkoptów jeszcze zostało, na tą blaszkę zużyłam dokładnie 32 sztuki. Do kawy w której nasączamy biszkopty można dodać też alkohol - likier kawowy lub rum.

Deser podałam na porcelanie z kolekcji Daria z Porcelana Bogucice



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz