piątek, 29 maja 2015

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado z orzechową nutą

Sałaty w warzywniaczku pod dostatkiem więc sałatek mogę robić do woli. Powstała kolejna kolorowa kompozycja. Tym razem połączyłam awokado i wędzonego łososia. Całość fajnie dopełnia orzechowy olej arachidowy.

składniki:

2 spore garście porwanej sałaty
1 dojrzałe awokado
150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
1 garść słonecznika
olej arachidowy

Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać- ja wydrążam za pomocą łyżki. Połówki pokroić na paski i ułożyć na sałacie. Pomiędzy kawałkami awokado ułożyć wędzonego łososia, u mnie w postaci takich małych zwitków-różyczek. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Całość skropić delikatnie olejem arachidowym.

Sałatka podana na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice



1 komentarz: