środa, 13 maja 2015

Muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą

Pyszne jajeczka na śniadanie w formie muffinek. Możemy dać różne dodatki, co mamy pod ręką lub co lubimy. Ja dodałam szpinak i fetę.

składniki:


8 jajek
2 garście szpinaku
100 g sera feta
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
ser żółty do posypania
masło do natłuszczenia foremek

Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Szpinak posiekać i dodać do jajek. Dodać również rozkruszony ser feta i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonych masłem foremek na muffinki. Nakładamy tak ok 2/3 wysokości bo muffinki urosną.  Na wierzchu posypać startym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż jajka się zetną. Podawać z pieczywem lub grzanką i warzywkami.

Muffinki jajeczne podałam na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice





2 komentarze: