Ostatnio zajadam granaty więc stworzyłam też kompozycję sałatkową z tymi małymi pesteczkami. Jako baza - tradycyjnie porwana sałata a dodatki to dojrzewająca szynka oraz feta.
składniki:
2-3 garście porwanej sałaty
10 cienkich plastrów szynki dojrzewającej
ok 60 g fety
pestki granatu do posypania, ok 3 łyżek
4 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego
ok 1 łyżeczka soku z cytryny
ok 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
ok 1/2 łyżeczki płynnego miodu
odrobina soli
Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie mieszanka masłowej i rukoli. Plastry szynki porwać na mniejsze kawałki i zwinąć w małe zwitki, ułożyć na sałacie. Całość posypać pestkami granatu i a potem pokruszonym serem. Olej wymieszać z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą. Gotowym sosem polać sałatkę i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz