składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
60 g suszonych grzybów ( u mnie głównie kapelusze podgrzybków i prawdziwków)
sól do smaku
3-4 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki mąki pszennej
makaron, u mnie łazanki
Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie, ok 1-2 godzinki. Następnie grzyby osączyć z wody, zalać bulionem i ugotować do miękkości na wolnym ogniu. Potem grzybki wyłowić lub po prostu wywar przecedzić przez sitko do drugiego garnka. Ugotowane grzyby pokroić na paseczki. Wywar grzybowy zabielić śmietaną. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego natomiast gdy była by za słaba w smaku dolać wody w której moczyły się grzyby. Podawać z łazankami lub innym makaronem.
Już po świętach, ale ja bym jeszcze zjadła miseczkę takiej zupy.
OdpowiedzUsuńja równiez bo bardzo ja lubie, nic tylko trzeba ugotować:)
Usuńoj mam smaka :)
OdpowiedzUsuń