poniedziałek, 12 września 2022

Sos pomidorowo-cukiniowy z papryką i oregano

W moim warzywniaku jeszcze sporo pomidorów więc stworzyłam własną wersję pysznego sosu. Sos zawiera pomidory, cukinię, cebulę oraz odrobinę papryki. Doprawiłam go mieloną papryką słodką i wędzoną oraz oregano. Sos jest gęsty i nie trzeba go bardzo długo gotować aby odparował. Będzie doskonałym dodatkiem do makaronu czy pulpetów, ja tą wersje sosu podaje z ryżem. Przyprawy oczywiście można dodać wedle własnego smaku.


składniki:

3 kg mięsistych pomidorów
500 g cebuli 
700 g cukinii, użyłam dużej wyrośniętej bez skóry i pestek
1 mała czerwona papryka (250 g)
3 ząbki czosnku
4-5 łyżek octu 10 %
2 łyżki soli
4-5 łyżek cukru
2 płaskie łyżki słodkiej papryki
2 płaskie łyżki oregano
1 czubata łyżka wędzonej papryki
1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Paprykę wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę także pokroić w drobną kostkę. Cukinię bez skóry i pestek pokroić w małą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Garnek z pomidorami postawić na ogniu i zagotować, gotować ok 15 minut aż pomidory zaczną się rozpadać i puszczą sok. Następnie dodać pokrojone warzywa-cukinię, cebulę, czosnek i paprykę. Całość gotować aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać aby się nie przypaliło. Gdy warzywa będą już miękkie całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać przyprawy oraz ocet. Ponownie postawić na ogniu i gotować 10 minut. W trakcie gotowania można sobie jeszcze doprawiać wedle smaku jeśli potrzeba. Gotowy sos przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 15 minut od zagotowania, pasteryzuje tradycyjnie w garnku.

Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków o pojemności ok 500 ml.

Polecam też:
Sos słodko-kwaśny z ananasem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz