poniedziałek, 26 września 2022

Ciasto czekoladowe z cukinią

Na blogu mnóstwo przepisów z cukinią ale brakuje jeszcze ciasta. Korzystam z przepisu znalezionego na stronie ilovebake.pl, oczywiście z drobnymi własnymi zmianami. Cukinia nie jest wyczuwalna. Ciasto jest przepyszne, puszyste i wilgotne. Jest tak pyszne, że dla mnie nie potrzebuje już żadnej polewy.


składniki:

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
50 g gorzkiej czekolady
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki startej młodej cukini (ok 350 g)
szczypta soli

Składniki przygotować wczesniej aby były w teperaturze pokojowej. Cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o drobnych oczkach (drobne wiórki). Czekoladę posiekać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier oraz sól. Zmiksować i dodać startą cukinię. Ponownie zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Ponownie zmiksować do połaczenia składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do keksówki 30x10 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 45-50 minut. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową.



4 komentarze:

  1. Super przepis z cukinią. Wygląda pysznie i ciemne jak murzynek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiele ciast czekoladowych piekłam.To jest idealne-proste do zrobienia,wilgotne,nie za słodkie i wyjątkowo delikatne w smaku.Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy cukinię trzeba odcisnąć?

    OdpowiedzUsuń