środa, 25 czerwca 2014

Przetwory-kompot z truskawek

Sezon truskawkowy powoli się kończy więc trzeba zachować trochę truskawek na potem. Trochę zamroziłam do wypieków. Zrobiłam też dżemik i taki kompocik jak robi moja mama a właściwie truskawki w słodkim syropie. Wystarczy potem rozcieńczyć go z wodą i już mamy gotowy truskawkowy napój zimową porą. Można przecież kompot ugotować z mrożonych truskawek ale mrożenie według mnie nieco zmienia smak truskawek. Ten ze słoiczka pachnie jak świeże truskawki:)

składniki:

2 kg truskawek
ok 1 kg cukru 
1/2 szklanki wody

Truskawki opłukać, usunąć szypułki i osączyć. Następnie przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Jeśli mamy więcej czasu można truskawki zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin aby puściły sok i dopiero zagotować, wtedy nie ma potrzeby dodawać wody. Ilość cukru zależy od truskawek im bardziej słodkie tym mniej cukru ale ogólnie całość musi być słodka aby dobrze się przechowywała a do tego potem i tak gotowy kompot rozcieńczamy wodą. Wszystko zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować ok 5 minut. Następnie przełożyć/przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia. I kompocik na zimę gotowy. Nie trzeba pasteryzować. Owoce można wykorzystać i zmiksować razem  z odrobiną soku i jogurtem i przygotować zimową wersje makaronu z truskawkami albo podać z ryżem na mleku.

Polecam też:
Dżem truskawkowy


2 komentarze:

  1. Mam pytanie na 2 kg truskawek wystarczy to pół szklanki wody? Nie przypalą się owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam garnek z grubym dnem specjalny do przetworów i nic nie przywiera zresztą truskawki od razu puszczają sok, kiedyś gotowałam w zwykłym i też nic nie przywierało, ta ilość wody spokojnie wystarcza, możesz ewentualnie przemieszać łyżką kilka razy zanim puszczą więcej soku lub dać nieco więcej wody

      Usuń