składniki:
2 kg truskawek
ok 1 kg cukru
1/2 szklanki wody
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i osączyć. Następnie przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Jeśli mamy więcej czasu można truskawki zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin aby puściły sok i dopiero zagotować, wtedy nie ma potrzeby dodawać wody. Ilość cukru zależy od truskawek im bardziej słodkie tym mniej cukru ale ogólnie całość musi być słodka aby dobrze się przechowywała a do tego potem i tak gotowy kompot rozcieńczamy wodą. Wszystko zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować ok 5 minut. Następnie przełożyć/przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia. I kompocik na zimę gotowy. Nie trzeba pasteryzować. Owoce można wykorzystać i zmiksować razem z odrobiną soku i jogurtem i przygotować zimową wersje makaronu z truskawkami albo podać z ryżem na mleku.
Polecam też:
Dżem truskawkowy
Mam pytanie na 2 kg truskawek wystarczy to pół szklanki wody? Nie przypalą się owoce?
OdpowiedzUsuńja mam garnek z grubym dnem specjalny do przetworów i nic nie przywiera zresztą truskawki od razu puszczają sok, kiedyś gotowałam w zwykłym i też nic nie przywierało, ta ilość wody spokojnie wystarcza, możesz ewentualnie przemieszać łyżką kilka razy zanim puszczą więcej soku lub dać nieco więcej wody
Usuń