składniki:
kruche ciasto
125 g mąki pszennej
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g margaryny lub masła
1 jajko
duża szczypta soli
nadzienie
400 g młodych liści pokrzywy, szpinaku, mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku
250 g ricotty
2 jajka
sól z pieprzem Kamis
gałka muszkatołowa Kamis
olej lub masło do smażenia
Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki na małe tarty, wyszło mi 6 szt. Ciasto na dnie po nakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Następnie przygotować farsz. Wszystkie listki opłukać i wysuszyć. Następnie te 400 g posiekać i przesmażyć na patelni aby po prostu zmniejszyły objętość. W misce wymieszać ricottę z jajkami, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przesmażone liście. Pozostałe dwie garście szpinaku posiekać i również dodać do farszu bez podsmażania. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz. Tarty wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20-30 minut na 180 C.
ja dzisiaj zamierzam robić podobną dużą tartę :D pychotka :)
OdpowiedzUsuńApetyczne :) U mnie dziś również szpinak połączony z ricottą, choć w nieco innej formie :)
OdpowiedzUsuń