środa, 11 czerwca 2014

Sałatka z truskawkami na szpinaku

Truskawkowy sezon w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Polecam truskawki w sałatce na szpinaku z dodatkiem fety i prażonej dyni. Pycha:)

składniki:

2 garście młodego szpinaku
6-7 dużych truskawek
100 g fety lub innego serka sałatkowego 
2 garście pestek dyni
2 łyżki sosu balsamicznego
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu

Składniki na dwie porcje. Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzach. Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i również ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sos balsamiczny wymieszać w słoiczku z olejem i miodem, skropić sałatkę. Całość posypać uprażonymi ziarnami dyni i podawać.


Milion smaków truskawek Nowalijkowe Kucharzenie Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie połączenia ;) pychotka ! ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowe, ale bardzo ciekawe połączenie. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń