czwartek, 5 czerwca 2014

Ciasto z rabarbarem

Pyszne i wilgotne ciasto z rabarbarem z kruszonką na wierzchu. Polecam je do herbatki. Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców.

składniki:

1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
600 g rabarbaru

kruszonka
1/3 kostki margaryny lub masła
2/3 szklanki maki
1/3 szklanki cukru

Przygotować kruszonkę. Margarynę rozgnieść w palcach z mąką i cukrem, odstawić. W rondelku rozpuścić margarynę i wystudzić. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę. Dużą blachę 35x25 wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut.



Rabarbalove

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz