składniki:
1 kostka masła (200 g)
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
ok600 g rabarbaru
kruszonka
1/3 kostki zimnego masła
2/3 szklanki maki
1/3 szklanki cukru
Przygotować kruszonkę. Masło pokroić a nastepnie rozgnieść w palcach z mąką i cukrem, odstawić. Przygotować ciasto. W rondelku rozpuścić masło i wystudzić. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopione masło. Dużą blachę 35x25 wyłożyć papierem i przełozyc masę. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Przed podaniem można jeszcze posypać cukrem pudrem. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz