składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody
2 łyżki masła
szczypta soli
oraz
truskawki - średniej wielkości ok 25-30 szt
cukier do obtoczenia truskawek
200 ml jogurtu lub śmietany
cukier waniliowy ok 2-3 łyżek
Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i schłodzić. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. W gorącej wodzie rozpuścić masło i dodać do mąki, wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut, przykryć ściereczką lub miska aby nie obeschło. Truskawki umyć i lekko osuszyć, obtoczyć w cukrze. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy ok 8 cm i zrobiłam małe pierożki z jedną truskawką w środku). Na każde koło ułożyć jedną truskawkę i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane waniliowym sosem.
Nie przepadam za pierogami na słodko, ale truskawki kocham ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierożki z truskawkami ,wyglądają smacznie, zapraszam również do mnie :)
OdpowiedzUsuńpychotka ;)
OdpowiedzUsuń