Kolejny przepis, który znalazłam na grupie kulinarnej i postanowiłam wypróbować to ciasto z połówkami jabłek. Jabłek u mnie dostatek bo mama dba o nasze jabłkowe zapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika.
składniki:
ciasto
2,5 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny (250g)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)
oraz
9-10 jabłek średniej wielkości
1 łyżka śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blaszki (36x25). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować, przykryć jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut aż ciasto się zarumieni. Pieką funkcja góra-dół. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Uwielbiam to ciasto mogłabym jeść je non stop ;)
OdpowiedzUsuńGenialne 😋
Usuńidelne,taki mi się marzy.. :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńPychota :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńmam pytanie, czy serek homogenizowany mogę zastąpić serem białym dodając oczywiście jeszcze trochę cukru. Pozdrawiam, Magda
serek homo jest bardziej mokry i spaja wszystkie składniki, obawiam sie ze zwykły biały ser może być za suchy i nie spoi składników, mozna ewentualnie dać serek homo o smaku naturalnym, dosładzac w sumie nie potrzeba bo potem jeszcze daje sie lukier i ciasto jest słodkie, spotkałam się z przepisami że zamiast serka była kwaśna smietana i może lepiej dać tą śmietanę ja jednak tej wersji nie próbowałam
UsuńJa zastąpiłam serek jogurtem greckim naturalnym
UsuńJakiego rodzaju jablka są najlepsze? Raczej twarde czy miękkie?
OdpowiedzUsuńrobiłam z bardziej kruchymi/miękkimi i z tymi twardymi każdy rodzaj jest dobry
UsuńJa użyłam poltwardych gruszek,efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania,jeśli ktoś nie ma jabłek polecam gruszki!A ciasto rewelka!
UsuńJakiej maki użyłaś?
OdpowiedzUsuńmąka zwykła pszenna typ 500
UsuńDo lukru łyżkę śmietany tzn. kwaśnej?
OdpowiedzUsuńtak kwasnej 18 % ale może byc i 12%
UsuńZastanawiam się czy można do tego ciasta zamiast jabłek dodać połówki brzoskwiń.
OdpowiedzUsuńje nie robiłam ale niektórzy robią też i z brzoskwiniami, tylko jakby dać puszkowe to trzeba by ze dwie puszki wiec taniej wychodzi z jabłkami
UsuńPyszne! Jabłka pokroiłam na ósemki
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto na ciepło, ja do śmietany dodaje cukier cynamoniwy
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam to ciacho, jest pychaaaaa... ,choć nie wierzyłam, że takie ciasto może wyjść z jednego jajka, polecam wszystkim, mniam,mniam.
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie ☺ Najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam. Polecam
OdpowiedzUsuńteż takie piekę , tylko pod jabłka na pierwszym cieście smaruje powidło śliwkowe i, cynamon na to jabłka , znów cynamon i dopiero 2 połowa ciasta- to tzw szarlotka staropolska
OdpowiedzUsuńRobiłam- potwierdzam przepyszne;) Tylko nie miałam do ciasta serka to dałam w tej samej ilości śmietanę 18%. I chciałam wykorzystać dżem cukiniowy to dałam na ciasto pod jabłka. Lukier też świetny. Zastanawiam sie czy można go wykorzystać na inne ciasta, ciastka- na zimne wypieki?
OdpowiedzUsuńLukier można oczywiście wykorzystać na inne ciasta. Na gorącym cieście lukier ładnie się rozprowadza i sam rozpływa a nałożyć go na zimne ciastka może być troche kłopotliwe.
UsuńCzy jeśli doda sie jeszcze dżem to nie bedzie za słodkie?
UsuńJest obrzydliwe fuu...
OdpowiedzUsuńDlaczego jest obrzydliwe? Nam bardzo smakuje no ale każdy z nas lubi co innegowięc nie musi każdemu smakować.
UsuńAnonimowy, Fuj to ty masz w głowie.
UsuńRobiłam polecam pyszne��najlepiej smakuje jeszcze cieple z lodami waniliowymi mniam
OdpowiedzUsuńProponuje na jablka posypac cynamon jeszcze, a do lukru troche soku z cytruny:)
OdpowiedzUsuńNie dodałam cukru pudru zobaczymy co wyjdzie
OdpowiedzUsuńBędzie dobre, ja też czasem omijam i daje tylko waniliowy. Ciasto jest i tak słodkie od lukru na wierzchu.
UsuńAle apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne :) piekłam na mące pełnoziarnistej - dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne, wszystkim smakowało :).Polecam!!!
OdpowiedzUsuńPiekłam -wspaniałe ,proste i wychodzi w zwykłym piecu gazowym ,nie musi być góra-dół dla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńCzy masło dodawane do ciasta musi być najpierw roztopione i schlodzone czy normalna kostkę dodajemy?
OdpowiedzUsuńDajemy normalnie kostkę bez rozpuszczania tylko trzeba wcześniej przygotować aby masło było w temperaturze pokojowej.
UsuńZastanawiam się nad jabłkami bo wiem że do wypieku nadają się tylko antonówka bądź reneta pozostałe soczyste mogą spowodować zakalec za względu na ich soczystość a może się mylę?
OdpowiedzUsuńWiele osób poleca renetę ale ja ciasto to robiłam wielokrotnie nie zwracając uwagi na odmianę jabłek i zakalca nigdy nie było. Po upieczeniu nieraz faktycznie na rogach da się zauważyć sporą ilość soku ale jak ciasto wystygnie to soku nie ma i zakalca też nie ma.
UsuńMoja mama robi takie z cynamonem, jest super <3
OdpowiedzUsuńcz można dodać serek twarogowy
OdpowiedzUsuńA jaki to jest serek twarogowy? Musi być coś
Usuńo gładkiej i wilgotnej konsystencji tak jak serek homogenizowany bo on wiąże składniki.
Czy to ciasto na dole ma byc mokre bo nie wiem czy zokalec mi nie wyszedl góra wygląda wysmienicie
OdpowiedzUsuńJest lekko wilgotne od jabłek ale nie tak mocno. Wszystko zależy od jabłek, często jest tak że aż bo bokach jest pełno tego soku a potem jak ciasto wystygnie to ten sok gdzieś znika ale ciasto nie ma zakalca. A na jakiej funkcji ciasto pieczone? może trzeba potrzymać jeszcze kilka minut dłużej w piekarniku bo każdy piekarnik piecze inaczej i być może ciasto potrzebowało jeszcze kilku minut pieczenia.
Usuńczy spód najpierw podpiec?
OdpowiedzUsuńNie, nie podpiekam spodu.
UsuńCzy blache posypujemy bułka tartą ?
OdpowiedzUsuńJa wykładam papierem.
UsuńCzy ono nie rozpada sie podczas krojenia? Wyglada smakowicie��
OdpowiedzUsuńNie, nic się nie rozpada.
UsuńZapach w całym domu nieziemski wyglada cudnie .Jak smakuje tak samo to mmm mmm.
OdpowiedzUsuńCzy szklanka w tym przepisie to 250 ml?
OdpowiedzUsuńTak,szklanka 250 ml.
UsuńPrzepyszne ciacho w moim domu gości bardzo często i bardzo szysków znika
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne! Jedyne co to nastepnym razem zrobie je na troszke mniejszej blaszce ;)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast połówek można pokroić w kostke?
OdpowiedzUsuńNie wiem nie próbowałam ale jak dla mnie wtedy ciasto zgubi swój ładny wygląd. Cały urok w tym że ciasto otula połówki i mamy takie pagórki.
UsuńPyszne ciasto! Ja jeszcze sypałam cynamon pod jabłka i na jabłka.
OdpowiedzUsuńJa chętnie skorzystam z przepisu :-) Jutro lecę kupić jabłka:-)
OdpowiedzUsuńCzy bez lukru będzie dobre?
OdpowiedzUsuńBędzie, zależy co kto lubi. Można również posypać cukrem pudrem.
UsuńCiasto przepyszne ,robiłam je już drugi raz i zawsze wychodzi. Ja nie daje na górę lukru ani pudru i też jest dobre, a jak ktoś życzy sobie cukier puder to posypuję na porcyjkę😋
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuńczy zamiast serka mozna dodać śmietany 30% ?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, śmietanka 30 % jest rzadka a serek waniliowy jest gęściejszy. Jełi juz to śmietanę, kwaśna 18 %. Ja nie próbowałam ale spotkałam sie z takimi radami aby zamienić na śmietanę.
UsuńCiasto jest pychotka u mnie nawet nie ma czasu ostygnac bo jak maz z corcia sie dorwa to po 2godzinach zostaje 1/4duzej blachy. Co wazne zawsze wychodzi ;))
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki na podana proporcje powyzej?
OdpowiedzUsuńJest podane w opisie przygotowania.
UsuńZagniatam ciasto bez cukru pudru, bez cukru waniliowego/ bo i tak jest bardzo słodkie/ i bez jajka , natomiast do wydrążonych jabłek do środka wkładam namoczone we wrzątku i odciśnięte rodzynki ,nie daję też cynamonu /bo dzieci nie lubią/ używam mąki tortowej/ nawet pierogi z niej lepię i naleśniki/ do ciasta można dodać trochę aromatu śmietankowego Jabłka wybieram duże, twarde/ jonatan, jonagold ewentualnie twardego czempiona/ bo wtedy jest lepszy efekt pagórków w cieście
OdpowiedzUsuńDo polewy dodaję niepełną szklankę pudru
Rewelacja , ciasto tanie,ładne ,zawsze się udaje nawet osobom stawiającej pierwsze kroki w samodzielnym kucharzeniu
Ciasto palce lizać a zapach w całym domu i wszyscy czekaja kiedy ostygnie
Zrobiłam dokładnie wg przepisu- wyszło doskonałe! Rzeczywiście szybko znika. Przepis prosty, tani, napewno będę go powtarzać. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń