sobota, 3 stycznia 2015

Ciasto z połówkami jabłek

Kolejny przepis, który znalazłam na grupie kulinarnej i postanowiłam wypróbować to ciasto z połówkami jabłek. Jabłek u mnie dostatek bo mama dba o nasze jabłkowe zapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika.

składniki:

ciasto
2,5 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny (250g)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)

oraz
9-10 jabłek średniej wielkości
1 łyżka śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru

Składniki przygotować wcześniej aby były w temeraturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blaszki (36x25). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować, przykryć jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut aż ciasto się zarumieni. Pieką funkacja góra-dół. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia.


38 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto mogłabym jeść je non stop ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. idelne,taki mi się marzy.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    mam pytanie, czy serek homogenizowany mogę zastąpić serem białym dodając oczywiście jeszcze trochę cukru. Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serek homo jest bardziej mokry i spaja wszystkie składniki, obawiam sie ze zwykły biały ser może być za suchy i nie spoi składników, mozna ewentualnie dać serek homo o smaku naturalnym, dosładzac w sumie nie potrzeba bo potem jeszcze daje sie lukier i ciasto jest słodkie, spotkałam się z przepisami że zamiast serka była kwaśna smietana i może lepiej dać tą śmietanę ja jednak tej wersji nie próbowałam

      Usuń
  5. Jakiego rodzaju jablka są najlepsze? Raczej twarde czy miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam z bardziej kruchymi/miękkimi i z tymi twardymi każdy rodzaj jest dobry

      Usuń
  6. Jakiej maki użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  7. Do lukru łyżkę śmietany tzn. kwaśnej?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zastanawiam się czy można do tego ciasta zamiast jabłek dodać połówki brzoskwiń.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. je nie robiłam ale niektórzy robią też i z brzoskwiniami, tylko jakby dać puszkowe to trzeba by ze dwie puszki wiec taniej wychodzi z jabłkami

      Usuń
  9. Pyszne! Jabłka pokroiłam na ósemki

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam to ciasto na ciepło, ja do śmietany dodaje cukier cynamoniwy

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś upiekłam to ciacho, jest pychaaaaa... ,choć nie wierzyłam, że takie ciasto może wyjść z jednego jajka, polecam wszystkim, mniam,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Niebo w gębie ☺ Najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. też takie piekę , tylko pod jabłka na pierwszym cieście smaruje powidło śliwkowe i, cynamon na to jabłka , znów cynamon i dopiero 2 połowa ciasta- to tzw szarlotka staropolska

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam- potwierdzam przepyszne;) Tylko nie miałam do ciasta serka to dałam w tej samej ilości śmietanę 18%. I chciałam wykorzystać dżem cukiniowy to dałam na ciasto pod jabłka. Lukier też świetny. Zastanawiam sie czy można go wykorzystać na inne ciasta, ciastka- na zimne wypieki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukier można oczywiście wykorzystać na inne ciasta. Na gorącym cieście lukier ładnie się rozprowadza i sam rozpływa a nałożyć go na zimne ciastka może być troche kłopotliwe.

      Usuń
    2. Czy jeśli doda sie jeszcze dżem to nie bedzie za słodkie?

      Usuń
  15. Jest obrzydliwe fuu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego jest obrzydliwe? Nam bardzo smakuje no ale każdy z nas lubi co innegowięc nie musi każdemu smakować.

      Usuń
  16. Robiłam polecam pyszne��najlepiej smakuje jeszcze cieple z lodami waniliowymi mniam

    OdpowiedzUsuń
  17. Proponuje na jablka posypac cynamon jeszcze, a do lukru troche soku z cytruny:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie dodałam cukru pudru zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie dobre, ja też czasem omijam i daje tylko waniliowy. Ciasto jest i tak słodkie od lukru na wierzchu.

      Usuń
  19. przepyszne :) piekłam na mące pełnoziarnistej - dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto rewelacyjne, wszystkim smakowało :).Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Piekłam -wspaniałe ,proste i wychodzi w zwykłym piecu gazowym ,nie musi być góra-dół dla mnie pycha!

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy masło dodawane do ciasta musi być najpierw roztopione i schlodzone czy normalna kostkę dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajemy normalnie kostkę bez rozpuszczania tylko trzeba wcześniej przygotować aby masło było w temperaturze pokojowej.

      Usuń
  23. Zastanawiam się nad jabłkami bo wiem że do wypieku nadają się tylko antonówka bądź reneta pozostałe soczyste mogą spowodować zakalec za względu na ich soczystość a może się mylę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele osób poleca renetę ale ja ciasto to robiłam wielokrotnie nie zwracając uwagi na odmianę jabłek i zakalca nigdy nie było. Po upieczeniu nieraz faktycznie na rogach da się zauważyć sporą ilość soku ale jak ciasto wystygnie to soku nie ma i zakalca też nie ma.

      Usuń
  24. Moja mama robi takie z cynamonem, jest super <3

    OdpowiedzUsuń