składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 jajko
sezam do panierowania
sól prowansalska
olej do smażenia
1 nieduża sałata lodowa
1 długi ogórek
250 g pomidorków cherry
2 garście słonecznika
2 garście orzechów piniowych
przyprawa do sałatek
olej słonecznikowy
Pierś kurczaka pokroić w paski. Oprószyć solą prowansalską. Następnie panierować w roztrzepanym jajku i sezamie. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na grubsze półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ziarna słonecznika i orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni. Usmażonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić przyprawą do sałatek. Całość skropić olejem słonecznikowym i jeszcze raz wymieszać.
Bardzo fajna sałatka :-)
OdpowiedzUsuń