składniki:
4 bułki kajzerki
300 g pieczarek
2 cebule
150 g szynki lub innej chudej wędliny
250 g żółtego sera
przyprawa do pizzy
olej do smażenia
słodka papryka
masło do posmarowania bułek
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Szynkę drobno pokroić, ja miałam w plasterkach więc pokroiłam w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do przesmażonych pieczarek dodać pokrojoną szynkę i garść startego sera. Wszystko wymieszać do smaku doprawić przyprawą do pizzy. Bułki przekroić na pół i posmarować cienko masłem. Na bułkach ułożyć przygotowany farsz. Na wierzchu posypać startym serem i posypać słodką papryką. Zapiekanki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Zapiekać ok 10-15 minut aż ser się dobrze rozpuści. Podawać z keczupem.
Monia twoje przepisy są nieziemsko smaczne! Udostępniam bloga wszystkim znajomym!
OdpowiedzUsuńmoja kuchnia prosta i smaczna, cieszę się że smakuje też innym :)
Usuńpychotka!!!
OdpowiedzUsuńJa robię trochę inaczej, a mianowicie wydrążam miękki środek z bułki i dodaję go do farszu.Puste bułeczki wypełniam farszem.
OdpowiedzUsuńteż dobry sposób:)
UsuńUwielbiam takie zapiekanki, tylko ja swoje posypuję z wierzchu ziołami np. prowansalskimi :)
OdpowiedzUsuń