piątek, 9 stycznia 2015

Roladka waflowa z bananem

Znana i bardzo lubiana roladka. Wiele razy ją jadłam ale jeszcze sama nie robiłam a tu przypadkiem siostra mnie ugościła. Przepis oczywiście dostałam i sama roladkę zrobiłam. Roladka  jest nieduża ale wszystko zależy od wafli, moje były cieniutkie.

składniki:

2  małe opakowania herbatników
4 duże wafle (do kupienia są wafle różnej grubosci, moje były bardzo cieniutkie)
1 galaretka, ja dałam agrestową Wodzisław
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3-4 banany

Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao, wymieszać aby się wszystko rozpuściło. Do masy dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokruszone herbatniki i 2 wafle. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Rozłożyć dwa pozostałe wafle* i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Dokładnie rozsmarować po całej powierzchni wafli. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć obrane banany. Całość zostawić na chwilę aby wafle naciągnęły wilgoci z masy, dzięki temu będą się ładnie zwijać. Następnie wafle zwinąć w roladkę. Zawinąć w folię i odstawić do wystygnięcia a potem włożyć do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.

*Moje wafle były bardzo cieniutkie, jeśli używamy grubszych najlepiej przed nałożeniem masy skropić je jeszcze wodą aby lepiej zmiękły.





10 komentarzy:

  1. Mam pytanko, dlaczego moja masa zastygła a wafla nie zmiekczyła ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten wafel nie musi być bardzo rozmoczony musi tylko nabrać wilgoci aby podczas zwijania się nie łamał, masa nakładana na wafle jest gęstawa ale jeszcze ciepła więc tak szybko nie stężeje a wafle są cieniutkie i raczej szybko nasiąkają

      Usuń
    2. Moje wafle nie są cienkie, pewnie w tym tkwi problem bo mają ponad 3mm grubości. Poszukam cieńszych i podejmę kolejną próbę :)

      Usuń
    3. no to może stanowić problem albo może przed wyłożeniem masy spróbować i wafle jeszcze nieco skropić wodą

      Usuń
  2. Pierwszym razem gdy pierwszy wafel pękł pod masą,skropiłem wodą, ale dałem jej trochę za dużo i fakt zwinęło się ;), ale już nie wyschły :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tym skropieniem to trudno trafić, damy wody za dużo to sie wafel rozmoczy i nie będzie trzymał masy, damy za mało to popęka trzeba tak trafic po środku żeby wafel był lekko wilgotny ale też aby się nie rozpadał

      Usuń
    2. można by jeszcze wpróbować z wilgotną ściereczką, wilgoć od dołu ze ściereczk a od góry z masy może to by bardziej sie sprawdziło

      Usuń
  3. Rozumiem, spróbuję kolejny raz użyć wilgotnej ściereczki lub poszukam cienkich wafli :)

    OdpowiedzUsuń