piątek, 2 stycznia 2015

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.

składniki:

500 g świeżego łososia bez skóry
przyprawa do ryb 
oliwa do skropienia
200 g świeżego szpinaku
sól czosnkowa
masło do smażenia
1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g

Filet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem. Wierzch posmarować mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut na termoobiegu aż ciasto się zarumieni. Tak przygotowanego łososia podałam w towarzystwie roszponki i pomidorków cherry.



2 komentarze:

  1. czy ciasto francuskie znajdujące się pod rybką i szpinakiem nie bedzie surowe? Mi zawsze wychodzi od spodu surowawe i zastanawiam się co robię źle.. A przepis zapisuję w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam już wiele razy i nie jest surowe, piekę na termoobiegu.

    OdpowiedzUsuń