niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka z buraczkiem i fetą na szpinaku

Ostatnio gotowałam buraczki do obiadku i zostawiłam jednego z myślą o tym że stworzę jakąś sałatkę. Buraczek jak najbardziej nadaje się na takie lekkie sałatki na zielonym "podkładzie". Doskonale komponuje się innymi składnikami.

składniki:

1 garść listków szpinaku
1 mały czerwony buraczek ugotowany lub upieczony
1 garść pestek dyni
50 g fety
1-2 łyżki sosu balsamicznego

Składniki na jedną porcję. Na talerzu ułożyć listki szpinaku. Buraczka obrać i pokroić w pół plastry, ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na buraczka rozkruszyć ser feta. Całość posypać uprażonymi pestkami. Sałatkę skropić sosem balsamicznym  i podawać. 



2 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zaproszenie, chętnie skorzystam :)

      Usuń