sobota, 3 września 2016

Rafaello na biszkopcie

Wszyscy znamy rafaello bez pieczenia. Można je przygotować z dodatkiem krakersów czy herbatników. Ja tym razem zrobiłam wersję na biszkopcie i dodałam do tego warstwę bitej śmietany. Miałam też trochę malin więc również dodałam do ciasta.  Kwaskowe malinki fajnie zrównoważyły słodki smak kremu i ciasto wyszło przepyszne.

składniki:

biszkopt

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej Lubella
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem kokosowy
2,5 szklanki mleka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g miękkiego masła
300 g wiórkow kokosowych
kilka kropel aromatu rumowego

na wierzch
ok 200 g malin
500 ml schłodzonej śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy do śmietanki
2-3 garście wiórków kokosowych

Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na puszysta masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubitą pianę i wszystko delikatnie zmiksować. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (35x25). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować krem. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać 1 szklankę mleka oraz mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wlać wymieszana masę i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe oraz aromat rumowy. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Krem kokosowy wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć maliny. Śmietankę ubić na sztywno, utrwalić fixami. Wyłożyć na ciasto i ładnie wyrównać. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić. Wystudzić i posypać wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

6 komentarzy:

  1. Ciekawy jest ten dodatek malin do rafaello, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "wiórków" kokosowych, nie wiórek

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ciast, rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń