czwartek, 8 września 2016

Zapiekane pomidory faszerowane mięsem i makaronem

Nazbierałam cały karton pomidorków i postanowiłam przygotować z nich coś na ciepło. Zrobiłam farsz z mięska mielonego oraz resztek makaronu i pomidorki zapiekłam pod mozzarellą . Pomidorki wyszły przepyszne i bardzo delikatne, wręcz rozpływały się w ustach.

składniki:

ok 10 dojrzałych twardych pomidorów
200 g mięsa mielonego, u mnie łopatka z karkówką
200 g ugotowanego drobnego makaronu, ja dałam małe kokardki Lubella
1 cebula
sól, pieprz
oregano
olej rzepakowy
300 g mozzarelli

Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Ja miałam własne, malinowe, większe sztuki miały ok 200 g a te mniejsze 150 g. Z pomidorów odciąć czapeczkę od strony ogonka. Zielone zgrubienie po ogonkach wyciąć i wyrzucić Do miski delikatnie wydrążyć środek z pestkami. Wydrążone pomidory w środku lekko posolić i odłożyć. Cebulę drobno pokroić i przyrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać dodać wydrążone środki z pomidorów. Wszystko razem smażyć aż wyparuje nadmiar płynu, masa powinna być lekko wilgotna. Do smaku dobrze doprawić solą, oregano i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Z wydrążonych pomidorów wylać sok, który puściły. Następnie pomidory napełnić przygotowanym farszem, lekko ubijając łyżką. Nadziane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Lekko skropić olejem. Mozzarellę pokroić w plastry. Na wierzchu każdego pomidora ułożyć plasterek mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż mozzarella się rozpuści i lekko zarumieni, ok 15-20 minut, funkcja termoobieg.


Warzywa psiankowate 2016 Pora na pomidora!

4 komentarze: