składniki:
ciasto na babeczki
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
krem kawowy
400 ml śmietanki 30 %
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru pudru
1 śmietan fix
oraz
dowolne owoce letnie, u mnie maliny, borówki i jeżyny
kilka listków świeżej mięty
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 30-60 minut. Potem rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Foremką do babeczki wykroić koła a następnie tym wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek. Foremki ustawić na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż się ładnie przyrumienią ok 10-12 minut, funkcja góra dół. Gotowe babeczki wyjąć z foremek i odłożyć na deskę do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier. Nadal ubijać aż składniki się połączą. Na koniec dodać śmietan-fix. Za pomocą rękawa gotowym kremem nadziać wystudzone babeczki. Udekorować dowolnie owocami oraz listkami mięty.
Wyszło mi 25 babeczek, 15 o średnicy 6 cm i 10 o średnicy 8 cm.
wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń