poniedziałek, 5 września 2016

Pulpety w gęstym sosie warzywnym

Kolejna wersja pysznych pulpetów. Danie choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie.

składniki:

400 g mielonej wołowiny
2 łyżki kaszy manny
1 słoiczek selera konserwowego
1 mała papryka czerwona
150 g obranej cukinii
2 małe marchewki
1 średnia cebula
2,5 szklanki wody
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól,pieprz
słodka papryka
olej do smażenia

Marchewkę pokroić w plasterki. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać resztę warzyw. Wszystko chwilę razem smażyć, ok 10 minut. Następnie warzywa zalać wodą. Przykryć i gotować aż warzywa będą prawie miękkie. W międzyczasie przygotować pulpety. Seler konserwowy dobrze osączyć z zalewy i drobno posiekać. Do zmielonego mięsa dodać pokrojonego selera, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować duże pulpety, ja zrobiłam 8 kulek. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać uformowane pulpety. Warzywa doprawić solą, pieprzem , słodką papryką i oregano. Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywka będą już miękkie wyjąć ugotowane pulpety na talerz. Zawartość garnka zmiksować na jednolitą masę. Do sosu ponownie włożyć pulpety. Gdyby sos był za gęsty dolać nieco wody, doprawić do smaku i jeszcze chwilkę razem gotować.

Polecam też:
Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym





6 komentarzy: