Znowu stworzyłam pyszną zupkę krem z cukinii. Taki mały miks kolorów i smaków. Zupka zielona jest łagodna natomiast żółta jest ostrzejsza w smaku.
składniki:
krem zielony
600 g cukinii zielonej
300 g obranych ziemniaków
1 cebula
750 ml bulionu
2 łyżki czubrycy zielonej
1 łyżeczka masła
krem żółty
600 g cukinii żółtej
300 g obranych ziemniaków
1 cebula
750 ml bulionu
2 łyżki czubrycy czerwonej
odrobina ostrej papryki
1 łyżeczka masła
Cukinię zieloną dokładnie umyć i pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki i cebulę również pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojoną cukinię i ziemniaki. Warzywa zalać bulionem. Dodać czubrycę zieloną i gotować do miękkości warzyw. W ten sam sposób przygotować składniki na zupkę żółtą i ugotować ją w drugim garnku. Gdy warzywa w obu garnkach będą już miękkie zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupkę nalewamy na talerze lub do miseczki i podajemy z grzankami. Zupkę można podawać na dwa sposoby. Pierwszy to taki że nakładamy na zmianę jedną wazówkę zupki zielonej a potem jedną wazówkę zupki żółtej. Natomiast gdy chcemy uzyskać na talerzu dwa niewymieszane kolory należy obie zupki nalewać równocześnie - z jednej strony nalewamy zupkę żółtą a z drugiej strony zupkę zieloną.
Polecam też:
Krem z żółtej cukinii z wędzoną papryką
Zupę krem z cukinii z serkiem topionym
Witam czy czubryce zielona można zastąpić czymś innym? Chciałam ja dziś podać na obiad ale nie mam takiego składnika ani nie używam w swojej kuchni. ..
OdpowiedzUsuńCzubryca to gotowa mieszanka przypraw. W skład zielonej wchodzi:cząber, natka pietruszki, tymianek, cebula, pasternak, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, kozieradka, sól. Natomiast czerwona to: cząber, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, papryka chili, pieprz czarny, czosnek,sól. Więc zupkę możemy doprawić po prostu tymi przyprawami albo innymi dowolnymi bo cukinia jest neutralna w smaku i przyjmie każdy dodatek.
Usuń