składniki:
ciasto
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
4 duże jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
1 l mleka
6 czubatych łyżek mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki domowego cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
Do garnka wlać wodę dodać masło i zagotować. Następnie dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i energicznie wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Garnek zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodać całe jajka oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować aby powstało jednolite ciasto. Dwie blaszki o jednakowych wymiarach ( u mnie 35x25) natłuścić i posypać tartą bułką. Masę podzielić na dwie równe części. Ciasto przełożyć na blaszki i rozprowadzić równomiernie za pomocą zwilżonej łyżki. Następnie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 30-40 minut aż ciasto się ładnie przyrumieni, funkcja góra-dół. Jeśli do piekarnika nie wchodzą dwie blaszki to każde ciasto pieczemy osobno. Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia.
Przygotować krem. Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukry i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrami się zagotuje wlać mleko wymieszane z mąkami i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Miksować aż składniki dokładnie się połączą.
Na desce ułożyć jeden blat upieczonego ciasta. Na ciasto wyłożyć krem i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
u nas tez wszyscy lubią karpatkę, a polecaną stronkę zaraz pójdę obejrzeć :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis,polecam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chociaż rzadko robię.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZabieram się za robienie pierwszy raz karpatka , trzymajcie kciuki😊
OdpowiedzUsuńDo karpatki nie trzeba dawać proszku do pieczenia,ciasto pięknie rośnie niestety tylko w prodiżu,w piekarniku słabo ,piekę tylko w prodiżu i polecam....
OdpowiedzUsuńNiestety prodziża nie mam a ciasto bez proszku ma nieduże pagórki więc ciut dodaję. Bez proszku pięknie rośnie na jajkach gęsich ale nie zawsze mam do nich dostęp.
UsuńRobiłam oostatnio bez proszku i też piękne góry wyszły....uwielbiam to ciasto!!
OdpowiedzUsuńrobiłam i wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńKrem z tego przepisu wychodzi przepyszny, a ciasto takie puszyste :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na karpatkę jaki znalazłam.
OdpowiedzUsuń