sobota, 1 października 2016

Karpatka

Karpatka to ciasto, które moja rodzinka uwielbia. Często je robię ale jakoś jeszcze do tej pory nie pojawiło się na blogu bo tak szybko znika, że nie miałam jak zrobić zdjęcia. W przepisie podałam przepis na domowy krem ale często też wykorzystuję krem z torebki (wersję gotowaną bo jest też wersja na szybko do ubijania). Przy okazji tego smakowitego wpisu chciałabym polecić moim czytelniczkom fajną stronkę do poczytania kobieceporady.pl. Każda znajdzie dla siebie coś interesującego.

składniki:

ciasto
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
4 duże jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem
1 l mleka
6 czubatych łyżek mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki  domowego cukru waniliowego
200 g miękkiego masła

Do garnka wlać wodę dodać masło i zagotować. Następnie dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i energicznie wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Garnek zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodać całe jajka oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować aby powstało jednolite ciasto. Dwie blaszki o jednakowych wymiarach ( u mnie 35x25) natłuścić i posypać tartą bułką. Masę podzielić na dwie równe części. Ciasto przełożyć na blaszki i rozprowadzić równomiernie za pomocą zwilżonej łyżki. Następnie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 30-40 minut aż ciasto się ładnie przyrumieni, funkcja góra-dół. Jeśli do piekarnika nie wchodzą dwie blaszki to każde ciasto pieczemy osobno. Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia.
Przygotować krem. Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukry i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrami się zagotuje wlać mleko wymieszane z mąkami i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Miksować aż składniki dokładnie się połączą.
Na desce ułożyć jeden blat upieczonego ciasta. Na ciasto wyłożyć krem i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Szklanka do odmierzania produktów o pojemności 250 ml.




10 komentarzy:

  1. u nas tez wszyscy lubią karpatkę, a polecaną stronkę zaraz pójdę obejrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię chociaż rzadko robię.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram się za robienie pierwszy raz karpatka , trzymajcie kciuki😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Do karpatki nie trzeba dawać proszku do pieczenia,ciasto pięknie rośnie niestety tylko w prodiżu,w piekarniku słabo ,piekę tylko w prodiżu i polecam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety prodziża nie mam a ciasto bez proszku ma nieduże pagórki więc ciut dodaję. Bez proszku pięknie rośnie na jajkach gęsich ale nie zawsze mam do nich dostęp.

      Usuń
  5. Robiłam oostatnio bez proszku i też piękne góry wyszły....uwielbiam to ciasto!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Krem z tego przepisu wychodzi przepyszny, a ciasto takie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepszy przepis na karpatkę jaki znalazłam.

    OdpowiedzUsuń