wtorek, 4 października 2016

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupka pieczarkowa bardzo często gości na naszym stole. Najbardziej lubimy właśnie taką z ziemniakami choć z makaronem też jest pyszna. Pieczarkową lubimy zabielaną więc zabieliłam ją śmietanką 30% ale może być też śmietana tylko trzeba ją wcześniej zahartować.

składniki:

500 g pieczarek
700 g obranych ziemniaków
2 marchewki
2 l bulionu
1 duża cebula
1-2 garście posiekanej natki pietruszki
ok 100 ml śmietanki 30 %
1-2 łyżki masła

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w pół plastry. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem, zagotować. Pieczarki małe przekroić na pół a jak większe to pokroić w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle i również wrzucić do garnka. Całość gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę oraz dodać posiekana natkę pietruszki. Wymieszać i można podawać.


3 komentarze: