składniki:
500 g pieczarek
700 g obranych ziemniaków
2 marchewki
2 l bulionu
1 duża cebula
1-2 garście posiekanej natki pietruszki
ok 100 ml śmietanki 30 % lub 18%
1-2 łyżki masła
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w pół plastry. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem, zagotować. Pieczarki małe przekroić na pół a jak większe to pokroić w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle i również wrzucić do garnka. Całość gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i można podawać.
Myy, pyszna, uwielbiam pieczarkową :)
OdpowiedzUsuńPycha zupka, dawno nie jadłam pieczarkowej :)
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ulubionych zup :-)
OdpowiedzUsuń