Zamiast klasycznego kalafiorka polanego masełkiem z bułeczka polecam do obiadu taka prostą sałatkę. Kalafior świetnie komponuje się z koperkiem oraz lekkim sosem czosnkowym i doskonale pasuje do mięska.
składniki:
1 duży kalafior
2 łyżki posiekanego koperku
5 łyżek jogurtu
5 łyżek majonezu
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
kolorowy pieprz
Do miseczki przełożyć jogurt i majonez. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić. Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć. Ugotować al'dente w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ugotowanego kalafiora osączyć i wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać posiekany koperek oraz wcześniej przygotowany sos. Dokładnie wymieszać.
jadłam,jest mega :)
OdpowiedzUsuń