W słoikach zamykamy przeróżne warzywa, możemy zamknąć też kalafiora. Ja swojego kalafiora zamknęłam w słoiczku razem z marchewką. Do zalewy dodałam troszkę kurkumy dzięki temu kalafior ma lekko żółciutki kolor. Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek.
składniki:
1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek)
2 nieduże marchewki
zalewa
6 szklanek wody
3/4 szklanki octu 10 %
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli kamiennej
3-4 liski laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
kilka ziarenek czarnego pieprzu
ok 0,5 łyżeczki kurkumy
Składniki zalewy zagotować. Zalewę wystudzić. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dokładnie umyć. Następnie kalafiora zblanszować czyli wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty. Osączyć na sicie i wystudzić. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. W słojach ułożyć różyczki zblanszowanego kalafiora i plastry marchewki. Zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wychodzą 3 słoiki i pojemności ok 900 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz