składniki:
2 litry słodkiej śmietanki zebranej z mleka prosto od krowy
2-3 szczypty soli
zimna, lodowata woda
Śmietankę przelać do misy robota. Przykryć pokrywką (bo pod koniec ubijania będzie bardzo chlapać maślanką) i ubijać. Najpierw śmietanka będzie zwiększać swoją objętość. Zrobi się gęsta, puszysta i kremowa po prostu tak jak ubita śmietana, którą używamy do ciast i deserów. W trakcie dalszego ubijania zacznie wytrącać się tłuszcz, tak jakby w masie pływały małe niteczki. Masa zacznie zmniejszać objętość i będzie robić się ziarnista i przypominać zwarzoną. Podczas dalszego ubijania grudki tłuszczu będą robić się coraz większe a na ściankach misy będzie można zauważyć wilgoć, to będzie maślanka. Na koniec masa zrobi się rzadka i będzie bardzo chlapać dlatego niezbędna jest pokrywka. Tłuszcz zbije się w większe grudki i pojawi się dużo białego płynu czyli maślanki. Czas ubijania może być różny wszystko zależy od śmietany, średni czas przy pomocy robota to od 15 do 25 minut. Wszystkie małe grudki należy zebrać i zlepić w jedną bryłkę masła. Bryłkę masła należy przełożyć do zimnej wody i w tej wodzie ugniatać ją ręką. W ten sposób wypłukujemy z masła resztki maślanki. Czynność należy powtórzyć jeszcze raz lub dwa aż pozbędziemy się maślanki a zimna woda w której ugniatamy masło będzie po prostu czysta. Następnie do masła dodać sól, ja daje tak ze 2-3 szczypty ale jeśli ktoś lubi bardziej słone masło może dać więcej. I jeszcze raz ugniatać masło razem ze solą. Sól sprawi, że z masła pozbędziemy się resztek wody. I mamy gotowe masełko, które możemy już zajadać. Z 2 litrów śmietanki wychodzi ok 650-700 g masła i ok 1 litra maślanki, wszystko zależy od tego jak tłuste jest mleko. Masełka wychodzi mi dosyć sporo więc dziele je na mniejsze porcje, część zostawiam do zjedzenia a resztę zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki czy do zamrażarki. Kiedy potrzebuję po prostu wyciągam aby nabrało temperatury pokojowej i zajadam. Takie domowe masełko w temperaturze pokojowej szybciej jełczeje niż to kupne i dlatego lepiej podzielić je na małe porcje.
Słodka śmietanka taka zebrana z mleka prosto od krowy gdy będzie stała długo w lodówce kwaśnieje, po prostu robi się z niej kwaśna śmietana. Trzymana poza lodówką skwaśnieje jeszcze szybciej. Z takiej śmietany też można zrobić masło tylko z tego co zauważyłam to zdecydowanie dłużej trzeba ją ubijać a masełko ma wtedy taki lekki jogurtowy posmak.
Na pierwszym zdjęciu świeże masełko, na drugim zamrożone osełki. Każda porcja zrobiona z 2 litrów śmietanki.
Tak wyglądają etapy powstania masełka począwszy od powstawania pierwszych małych grudek:
Nigdy jeszcze nie próbowałam robić takiego masła! Ale wiem, że smakuje wspaniale! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu ale nie lubię takiego domowego masła.
OdpowiedzUsuńMoze zle robione? Normalnie jest pyszne. I przede wszystkim z d r o w e! ;)
UsuńNigdy nie robilam domowego masla... może czas spróbować ? :)
OdpowiedzUsuńZe śmietanki ze sklepu 30% wychodzi. Ja akurat używałem śmietanki z Piątnicy. Reszta tak jak w przepisie wyżej.
OdpowiedzUsuńZ kwaśnej śmietany jest masło ekstra a ze słodkiej śmietanki masło śmietankowe
OdpowiedzUsuńTaka bardzo gesta ze sklepu ubije sie na maslo? w holandii kupuje b.gesta smietane w kubeczkach,bo tylko taka jest.Wyjdzie z niej maslo?
UsuńZ gęstej też powinno się ubic, ja nieraz jak przywiozę od mamy ukwaszoną już śmietankę to jest bardzo gęsta tylkożeby zrobiło sie masło to śmietanka/śmietana musi być tłusta czyli musi być 30-36 tłuszczu.
Usuńa ja nie mam dostępu do śmietanki prosto od krowy -:) ale całkiem dobre wyc
OdpowiedzUsuńhodzi ze śmietany 36% kupionej w sklepie . Ale że są różne to najlepiej
robić masełko z wypróbowanej śmietany, jest pycha !
jaką śmietankę polecasz ?
UsuńZe sklepowej smietany to ono nie jest zdrowe
UsuńJa dodaję jeszcze czosnek i Vegetę. REWELACJA
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz jeść zdrowe masło, to dlaczego dodajesz do niego chemiczną Vegetę? - no chyba że też samodzielnie zrobiona...
Usuńa ja robiłam :) jest to proco chłonne , ale następnym razem użyłam robota kuchennego i było o wiele lżej i szybciej :) Masełko rewelka :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis☺nigdy nie robiłam sama masła. Już dziś lecę po śmietankę i działam ��
OdpowiedzUsuńpracuje w mleczarni, od 30lat robię masło i zapewniam że żadnej chemii w nim nie ma..proponuję po wypłukaniu ziarna masła w wodzie..jeszcze długo wyrabiać,aby dobrze wrobić resztki wody,inaczej masło szybo jełczeje..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZe smietanki od krowy hmm normalnie karmionej to i maslo ekologiczne ale ze sklepowej hmm no nie bardzo.
OdpowiedzUsuńJesli masło dobre kosztuje ponad 5 zł, a kremowka troche ponad 2 zł i na zrobienie poł kostki masła potrzeba co najmniej 4 smietanek 30%..to maslo powinno byc o wiele drozsze. Bo 4 smietanki kosztuja ponad 9 zl ..więc czegoś tu nie rozumeim.
OdpowiedzUsuńHmm przy obecnie galopujących cenach masła już niebawem okaże się że takie "home-made" będzie o połowę tańsze niż sklepowe..
UsuńSUPER, przecież każdy z nas jak nie w piwnicy, to na strychu ma krowę, więc sobie wydoi i ma smietankę prosto od krowy. Debilny nierealny do wykonanie przez niemal 70% mieszkańców miast
OdpowiedzUsuńA wystarczyło dokładnie przeczytać wpis. A tak to jest debilny wpis i debilny komentarz.
UsuńRobie nie raz ale ze śmietany 30% ze sklepu
OdpowiedzUsuńWiecie co to teraz jak kostka sztucznie przerobionego masła kosztuje 7 zł to sobie jedzie na "nie" zdrowie
OdpowiedzUsuńCzy takie masło można użyć do kremu maślanego (na słodko)?
OdpowiedzUsuńJa robie masło że śmietanki zebranej z mleka prosto od krowy i do pieczenia tego masła używam. Natomiast do kremu to ono jest że tak powiem zbyt tłuste i mało kremowe ale z kupnej śmietanki powinno być dobre na krem bo śmietanka sklepowa ma określoną ilość tłuszczu.
UsuńRaz zrobiłam przypadkiem,ubijałam śmietankę 36% do ciasta i wyszło masło, tylko szkoda że słodkie :) następnym razem było już słone, pyszności!
OdpowiedzUsuńA co sie dzieje z chemia, ktora figuruje na kartonie kupnej smietanki? Czy to maslo jest dalej zdrowe?
OdpowiedzUsuńOd 2-ch miesięcy nie kupuję masła, śmietanka Piątnicy i mam super masełko , polecam
OdpowiedzUsuńja też robie masełko pół na pół , kupuję mleko bytelka ze wsi i 2 kubki smietanki z biedronki i wychodzi super masełko pachnace, do tego swieza bułeczka pycha troche chęci i można zrobić z kwasnego mleka robie serek twarozek a serwatkę wypijamy bo bardzo zdrowa pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy mleko ma być otwarte podczas chłodzenia
OdpowiedzUsuńMoże byc otwarte i może byc przykryte, nie ma znazenia, zazwyczaj czymś sie przykrywa aby nie wpadły jakieś paproszki.
Usuń