składniki:
350 g makaronu, u mnie świderki
450 g mięsa mielonego, zmieliłam udziec z indyka
1 duża cebula
1 średni brokuł
1 średni brokuł
sól,pieprz
czosnek granulowany
czosnek granulowany
4 łyżki keczupu
olej do smażenia
olej do smażenia
sos serowy
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
3 szklanki mleka
2 solidne garście startego sera cheddar
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słodka papryka do posypania
masło do posmarowania formy
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuła podzielić na małe różyczki, ugotować al'dente. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone, smażyć aż mięso zmieni kolor. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na koniec dodać keczup i dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia. Dodać ugotowany makaron oraz brokuła i wymieszać. Naczynia do zapiekania posmarować delikatnie masłem, przełożyć makaron wymieszany z mięsem i brokułem. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec dodać starty ser, wymieszać aby się rozpuścił. Gotowym sosem polać wierzch zapiekanek. Delikatnie oprószyć słodką papryką. Naczynia wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się zarumieni, 190 C. Wyszło mi pięć małych zapiekanek ale oczywiście wszystko zalezy od wielkości naczyń. Można też zrobić jedną w dużym naczyniu.
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słodka papryka do posypania
masło do posmarowania formy
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuła podzielić na małe różyczki, ugotować al'dente. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone, smażyć aż mięso zmieni kolor. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na koniec dodać keczup i dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia. Dodać ugotowany makaron oraz brokuła i wymieszać. Naczynia do zapiekania posmarować delikatnie masłem, przełożyć makaron wymieszany z mięsem i brokułem. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec dodać starty ser, wymieszać aby się rozpuścił. Gotowym sosem polać wierzch zapiekanek. Delikatnie oprószyć słodką papryką. Naczynia wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się zarumieni, 190 C. Wyszło mi pięć małych zapiekanek ale oczywiście wszystko zalezy od wielkości naczyń. Można też zrobić jedną w dużym naczyniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz